AnJazz i Kulturhuset

Publisert 8. mars 2025

AnJazz har lansert hele seks konserter i Hamar Kulturhus.

Publisert 8. mars 2025

Programmet for årets AnJazz-festival er klart, og i år arrangerer de hele seks konserter i Hamar Kulturhus. Vi gleder oss over et bredt samarbeid med festivalen!

AnJazz arrangeres i år for 20. gang, og jubileet markeres med en betydelig utvidelse av festivalen, både i antall dager, antall scener og antall konserter. Nytt av året er at hele sju konserter arrangeres i Hamar kulturhus, på tre forskjellige scener. Festivalens åpningskonsert holdes i Kirsten Flagstad-salen fredag 2. mai.

– Vi er svært stolte av å presentere et variert program som kan treffe både etablerte jazz-entusiaster og et nytt publikum, både yngre og eldre, forteller Helene Eggen, festivalsjef for Anjazz. – I Kulturhuset viser vi jazzens bredde med alt fra intime klubbkonserter og jazzkafé til multimedia-opplevelser og konserter i storformat i Kirsten Flagstad-salen.

Kulturhussjef Tor Rullestad er svært glad for samarbeidet med AnJazz. – Vi har gjennom årene hatt mange av festivalens konserter her i huset, men aldri før et så stort og sammensatt program, sier han. – Vi er glade for samarbeidet og ser fram til å fylle Kulturhuset med mye god jazz og festivalstemning i mai.

Starter med svensk sving
Det er den svenske sangerinnen Lisa Nilsson som åpner årets festival. Sammen med gitarist Mattias Torell byr hun på en fengende, svingende aften. Begge artistene deler kjærligheten til soul, jazz og brasilianske rytmer.

Dagen etter åpning kommer de norske pop-yndlingene No.4. Konsertene til den populære jentetrioen med tre Spellemann-nominerte album bak seg og over 35 millioner stømminger på Spotify, har alltid elektrisk stemning med dans og allsang.

Deretter blir det tre intimkonserter i Klubbscene Rolf Jacobsen: Nils Berg Cinemascope, kalt ”the Fellini of Swedish jazz”,  Bjørn Alterhaug kvartett med en av landets mest meritterte bassister og Baker Hansen, som gir oss Chet Baker på norsk.

I forkant av Baker Hansen inviteres det til jazzlunsj i den nye Café Nor i Kulturhuset.

I tillegg til de nevnte har Anjazz også en familiekonsert i Kulturhuset: Thea and The Wild spiller Lillebjørn Nilsen søndag 4. mai.

   

Velkommen til en svingende aften med Lisa Nilsson, som har med seg gitaristen Mattias Torell! De to deler kjærligheten til soul, jazz og brasilianske rytmer, og etter mer enn 30 år som artist har Lisa Nilsson et solid repertoar å hente fra.

Duoen har spilt inn plater og turnert både med Lisas band og ulike storband og orkestre siden 1992.

2. mai får du en blanding av Lisas hits, hennes favoritter fra den svenske og brasilianske viseskatten og smektende evergreen-låter, blandet med Lisas berømte mellomsnakk og monologer.

 

No. 4, bestående av Emilie Christensen, Ingeborg Marie Mohn og Julia Witek har gått gradene fra intimkonserter for venners venner via støvete klubbscener og Rockefeller til Operahuset, hovedscenen på Øyafestivalen og Oslo Spektrum. Med tre Spellemann nominerte album og over 35 millioner Spotify-streams, har de befestet posisjonen sin som et av Norges mest populære og elskede band.

Med sanger som «Lite og stort», «Alt feil», «Låst» og «Farlig» har No. 4 vært soundtracket til hverdag og fest for tusenvis av mennesker, og når bandet spiller live er konsertene preget av allsang, dans og elektrisk stemning i luften.

 

”The Fellini of Swedish jazz” – Dagens Nyheter

Nils Berg er en av de mest innflytelsesrike stemmene i skandinavisk jazz. Siden debuten i 2004 har han gitt ut åtte album og er kjent for sitt brede samarbeid med vidt forskjellige verdener, fra Håkan Hellström og Cullberg Ballet til Forss og Mando Diao.

I Nils Berg Cinemascope, dannet i 2009 sammen med trommeslager Christopher Cantillo og bassist Josef Kallerdahl, tas denne grenseløsheten til sitt ekstreme. Gjennom videoklipp med sangere og musikere fra alle verdenshjørner skaper bandet ny musikk og nye scener, der Sverige – gjennom en projektor plassert på scenen – møter Bhutan, Texas, Osaka eller India. Dette er en konsertopplevelse utenom det vanlige, hvor grensen mellom digital og akustisk teknologi viskes ut: alt fremføres live med video-gjestene projisert bak trioen.

Nils Berg – video, bassklarinett, tenorsaksofon, fløyte
Christopher Cantillo – trommer
Josef Kallerdahl – bass

 

En av landets mest meritterte bassister kommer til Hamar med sin nye kvartett. Bandet tar utgangspunkt i Alterhaugs egne komposisjoner. Ellers får vi høre musikk i Miles, Coltrane, Evans-tradisjonen i tillegg til komposisjoner fra de øvrige medlemmene i bandet. De har allerede presentert bandet på festivaler og klubber og spilt for fulle hus og stor stemning.

Bjørn Alterhaug: «Etter at min jazzkvintett; Bjørn Alterhaug Quintet (John Pål Inderberg (baryton-sax), Frode Nymo (alt-sax), Vigleik Storaas (piano), Erik Nylander (trommer) og jeg) etter vel 10 år ble oppløst i 2018, har jeg spilt i ulike sammensatte konstellasjoner. De siste 2-3 år har jeg imidlertid kunne følge utviklingen av en ung saxofonist på avstand i forskjellige kombinasjoner, men også hatt enkeltstående jobber med han.

Jeg spurte om en jobb på Herr Nilsen i Oslo 23. september 2023. Tenor-saxofonisten, Erlend Vangen Kongtorp, bodde i Trondheim på den tiden, og jeg kontaktet han for å høre om han kunne være med på denne jobben i Oslo. På forhånd var det klart at trioen, Vigleik Storaas, Tom Olstad og jeg, var ledige. Vigleik, Erlend og jeg hadde noen trioøvelser i Trondheim, hvilket virket inspirerende, og tanken på å lage et nytt band, dukket opp. Konserten på Herr Nilsen fungerte fint for et stappfullt lokale. Det kom mange godord, spesielt om den nye og meget dyktige tenor-saxofonisten, Erlend Vangen Kongtorp, også om trioen som har kompet Karin Krog i over 40 år. Kvartetten ble også engasjert ved Julejazzen 2023, og fikk der god respons. Kvartetten spilte i mai 2024 under Trondheim Jazzfest, utsolgt hus og stor stemning.»

I sitt repertoar tar kvartetten utgangspunkt i låter av Bjørn, bla «Drum Bird» tilegnet Jon Christensen, «Message from a Sad Dolphin» med flere. Ellers er det musikk fra 1970-tallet og oppover i form av sjeldne spilte låter som «Loose Blues» (Evans), «Seven Steps to Heaven», (Feldman) «Crescent» (Coltrane) osv.

Bjørn Alterhaug, bass
Tom Olstad, trommer
Vigeik Storaas, piano
Erlend Vangen Kongtorp, saxofon

 

Chet Baker si stemme og trompet definerte cooljazzen. Men korleis let forteljingane hans på vårt eige morsmål?

Baker Hansen leiter etter svaret på dette i språk og samspel, basert på musikken som Chet Baker spelte. Jazzklassikarane er tidlause og velkjente, men teksten er gjendikta og historiane omarbeidd til vårt eige mål i vår eiga tid, framført på dialekt av vokalist Sigurd Rotvik Tunestveit frå Ål i Hallingdal.

Når språket er vårt eige, får musikken høve til å komme nærare på lyttaren – og livet og leiken i det velspelande jazzensemble lyfter fram kvifor denne musikken har ein særstilling i mange jazz-hjerter.

Det nye albumet «Ein song som liknar oss» kom i 2024 med heilt nye gjendiktingar av klassikarar som “Autumn Leaves” (tekst av Sylfest Lomheim), “The Night We Called It A Day” og “Do It The Hard Way”. Baker Hansen har frå før gjeve ut tre album; Ei som deg (2014), Gamle Daga (2016) og Live i Oslo med John Pål Inderberg (2019), og turnert landet rundt på fleire hundre konsertar sidan 2010.

“Har hele den vakre, melodiske, melankolske og sarte tradisjonen etter legenden Chet Baker inne” – Tor Hammerø, Side2

“Baker Hansen hyller Chet Baker på nydelig vis” – Audun Vinger, D2

“Ein sikker scenesuksess” – Roald Helgheim, Dagsavisen

Flere fra aktuelt